Het aromatische geschenk van het fagg

 

>>>  Version française     –     Tomaten 2014     –     Shungiku 2016

fagg_NLMélange basilic

De aangeboden zakjes bevatten ongeveer 2 gram zaadjes van maar liefst 7 soorten basilicum: verschillende tinten groen, een paarse soort, en vooral, zeer gevarieerde smaken en geuren…

Een uniek en kwaliteitsvol product, speciaal samengesteld voor het fagg!

Om er optimaal van te kunnen genieten, bevatten de zakjes elk twee andere kleine zakjes: het eerste zakje bevat een traditioneel groen basilicum, en het andere een mengeling van 6 niet alledaagse soorten die je zeker zullen verrassen!

Hieronder lees je meer over:

 1. de soorten en
 2. kweektips.

 

Zakje A, 1 gram:

Basilic Genovese / Génois

Basilicum Genovese

Basilicum GENOVESE ORIGINAL

Soort met zeer zuivere basilicumgeur, grote glanzende bladeren, een grote klassieker.

Witte bloemen. Kan tot 80 cm hoog worden.

 

 

 

 

 

 

 

Zakje B, perfect uitgebalanceerde mengeling van 1 gram:

Basilic Crimson King

Crimson King basilicum

CRIMSON KING basilicum

Een donkerrode soort van Genovese, uitstekend aroma, licht peperige smaak.

Nieuwkomer met verbeterde kleur, kracht en bladvorm in vergelijking met andere huidige soorten rood basilicum.

 

 

Basilic Citron

Citroen basilicum

CITROEN basilicum

Indonesisch basilicum. Originele en frisse citroensmaak.

Bladeren van middelmatige grootte, lichtgroen, vaak witte bloemen.

Voor visgerechten, soepen, desserts, sauzen en kruidenthee. Citroenbasilicum wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken.

Helaas is de plant gevoeliger voor weersomstandigheden dan de andere soorten. Anderzijds behoudt het zijn smaak iets beter bij het drogen.

 

 

Basilic Citron Vert (Lime)

Limoen basilicum (lime): jonge groene zichtbare bloemstengels

LIMOEN basilicum (LIME)

De geur van de Caraïben binnen handbereik!

Sterke limoensmaak.

Zelfde uitzicht als de vorige, maar donkerdere bladeren, ook geschikt voor vis, grill, kruidenthee, enz.

 

 

Basilic Cannelle

Kaneel basilicum: met rijpe gekleurde bloemtrossen, en jonge onderaan

KANEEL basilicum

Mexicaans, paarse stengels, glanzende, afgeronde bladeren, kaneelgeur. Erg originele en sterke soort.

Voor een iets pittigere kruiding. Past bijzonder goed bij sauzen, salades, compotes, zoetzure gerechten en vruchtendesserts of vruchtendranken (sangria, cocktails…). Licht kruidnagelaroma.

Voornamelijk geteeld en gebruikt in Zuid-Amerika.

Roze of lavendelblauwe bloemen. Kan hoger worden dan 80 cm.

 

 

 

 

Basilic Fin Vert Compact

Fijnbladig Compact basilicum

FIJNBLADIG COMPACT basilicum

Kleine, zeer geurige bladeren, weelderig en half-dwerg, in bolvorm.

Dit is het basilicum van de bekende pistousoep.

Licht peperige smaak, licht bloemig aroma.

Witte bloemen.

 

 

Basilic Marseillais

Van Marseille basilicum

Van MARSEILLE basilicum

Soort met middelgroot blad en middelmatige groeikracht. Compacter dan basilicum Genovese.

Zeer geurig, lichte citroensmaak.

Traditionele soort uit de Provence, mooie groene bladeren, roomwitte bloemen die laat bloeien.

Wordt ook gebruikt voor pistousoep.

 

 

Kweektips

Basilicum is vrij gemakkelijk te kweken, als je rekening houdt met een aantal voorzorgsmaatregelen. Je hebt misschien al een teleurstellende ervaring achter de rug met basilicum in pot uit de supermarkt? Dat komt doordat deze planten niet houden van plotse omgevingsveranderingen (kweker-winkel-bij u thuis), dat het aantal planten in de pot te hoog was of dat de wortels ziek waren geworden door een teveel aan water…

Als je om de twee maanden enkele zaadjes uit deze zakjes zaait, heb je 5 tot 6 maanden lang prachtige basilicumplanten, en waarschijnlijk zelfs nog voldoende voor volgend jaar!

De twee belangrijkste punten zijn een minimum aan warmte en matig begieten.

1. Zaaiperiode

Je kunt de zaadjes beter iets te laat dan veel te vroeg zaaien! Basilicum kan niet goed tegen de kou, en het is niet aan te raden om een plant onnodig te laten “vegeteren” voor ze geplaatst wordt. Het heeft geen zin om te zaaien bij temperaturen lager dan 15°C, een temperatuur van 10°C is zelfs ronduit gevaarlijk voor basilicumplanten.

Vergeet niet dat basilicum idealiter 5-6 uur zonlicht per dag nodig heeft.

 • Als je een verwarmde serre of veranda hebt, dan kun je begin april beginnen te zaaien.
 • Als je een niet-verwarmde serre of veranda hebt, dan kun je half april binnen in huis zaaien en de plantjes vervolgens verhuizen naar de serre en dan naar buiten.
 • Als je geen serre of veranda hebt, kun je de zaadjes begin mei binnen in huis zaaien, en de verpotte plantjes later buiten zetten. Breng ze naar binnen bij koude nachten.
 • Vanaf juni kun je ze in principe in de volle grond zaaien, maar wij raden toch aan om ze in een gecontroleerde omgeving, niet in de volle grond, te zaaien om ze vervolgens in de tuin uit te planten.

Denk eraan om acht weken later – tot eind juli – opnieuw te zaaien voor een mooie en regelmatige opbrengst.

2. Hoe kweek je jonge basilicumplantjes?

Semis de basilic. Même dans ce terreau grossier ils ont poussé (un peu trop serrés malheureusement)

Kiemplantjes. Zelfs in deze grove potgrond zijn ze goed gegroeid (een beetje te krap helaas)

Neem een zaaikistje van zo’n 5-7 centimeter hoog en verdeel het onder in 2 zones voor de 2 zakjes. Het kistje moet nieuw zijn of goed gereinigd zijn met bleekmiddel en goed uitgespoeld. Aan de onderkant moeten veel grote gaten zitten zodat er zeker geen water blijft staan. Vul bijna helemaal met potgrond, maar druk niet te veel aan. Je hoeft hiervoor geen speciale potgrond voor zaaien te gebruiken, universele potgrond van goede kwaliteit volstaat (goed merk, aangekocht in een boomkwekerij of tuincentrum, niet in de supermarkt).

Strooi een klein beetje zaadjes: idealiter laat je 2 tot 4 cm tussen de zaden. Gebruik niet te veel zaad in één keer. Dek af met 2-3 mm fijne potgrond; dit gaat gemakkelijk met een zeef of vergiet. Druk lichtjes aan en bevochtig de potgrond met lauw water in een plantenspuit of een gieter met een fijne broes. Het maakt niet uit dat sommige zaadjes nog lichtjes zichtbaar op het oppervlak blijven.

Net als waterkers heeft basilicum immers slijmproducerende zaden: als de zaden in contact komen met vocht, zwellen ze op en ontstaat er een slijmlaagje. Dat is volstrekt normaal!

Jeune plant en pot individuel

Tussenstap: zaailingen in individuele pot

Plaats de plantjes in een ruimte waar de temperatuur hoger ligt dan 15°C, dat is het zeer belangrijk; bij voorkeur zelfs 18 of 20 graden, in een lichte omgeving. Controleer regelmatig of de potgrond nog vochtig is (maar nooit doorweekt). Zodra de kiemplantjes verschijnen (na ongeveer 3-8 weken), zet je de potjes op een zeer lichte plaats (veranda, venster,…) bij een temperatuur van minstens 15°C. Bij onvoldoende licht gaan de zaailingen te snel groeien en zeer fijn en kwetsbaar blijven… Bevochtig voldoende, maar overdrijf niet. Te veel water kan fataal zijn!

Wanneer de zaailingen 5 cm hoog zijn, til je ze zeer voorzichtig met een vork op en plant je ze heel zorgvuldig in een individuele pot van 10 cm die je tot de rand hebt gevuld voor een nieuwe groeiperiode met veel warmte en licht. Later moet je ze nog een laatste keer verpotten. Je kunt de plantjes ook ineens in hun definitieve pot planten, of in de volle grond bij goed weer.

Opgelet: de zaden van het zakje B hebben verschillende afmetingen omdat het verschillende soorten zijn. Probeer om een ​​representatief staal van het zakje te zaaien, met alle maten van zaden. Sommige soorten zullen bovendien later ontkiemen dan de andere en zullen van verschillende grootte/kleur zijn. Maak geen selectie maar meng ze naar hartenlust voor zoveel mogelijk variatie!

3. Definitieve plaats

In onze contreien houdt basilicum van warmte, zon (behalve bij een zeer hete en droge zomer, waar een beetje schaduw welkom is) en een tochtvrije plek. In de volle grond, is een frisse, lichte grond met een normale vochtigheidsgraad ideaal. De grond mag niet te nat zijn, moet goed gedraineerd en bewerkt zijn.

Ook een pot of bak werkt goed. Maar denk eraan dat je een minimumvolume van 5-6 liter potgrond per plantje nodig hebt. Meer is beter, vooral voor hoge soorten! Buiten de volle grond hebben de hoeveelheid en de hoogte van de potgrond een grote invloed op de groei van basilicum.
Wil je een mooi resultaat, beeld je dan een emmer van 5 liter in en ga op zoek naar vergelijkbare potten, of potten met een diameter van minstens 20 cm.
Plant in een pot van 30 cm diameter en 25 cm hoog (16 liter) niet meer dan 2 planten, maximum 3. Bij grote bloempotten staat het volume vaak onderaan de pot genoteerd.
In een grote bloembak met rechte randen van 15 cm breed op 20 cm hoog en 1 m lang (25 liter): liefst niet meer dan 4 planten, maximum 5!
Geef de voorkeur aan potten in terracottakleur of lichtgrijs omdat de grond daarin veel minder opwarmt door de zon, dan in potten in donkere kleuren. Zorg onderaan voor grote drainagegaten zodat er geen water kan blijven staan. Het is volledig nutteloos of zelfs schadelijk om een laag grind of soortgelijk materiaal op de bodem van de pot te leggen om de drainage te verbeteren. Wat wel zinvol is, is om de pot op twee houten latten te zetten voor een betere verluchting en drainage. Vul de pot steeds tot aan de rand met potgrond, zorg voor een lichte helling om het begieten te vergemakkelijken.

Staan je planten in een pot, laat dan een ruimte van 20-25 cm tussen elke plant. In de volle grond laat je er 25 tot 40 cm tussen als je voldoende ruimte hebt. Basilicumplanten die te dicht op elkaar staan, zijn gevoeliger voor ziekten.
In België kun je grote potten vanaf half mei buitenzetten. Verplant de jonge plantjes begin juni in de volle grond. Opgelet, koude nachttemperaturen kunnen basilicumplantjes verzwakken en het ontstaan ​​van ziekten van de wortels en bladeren in de hand werken.

Slakken zijn dol op jonge basilicumplantjes. Bescherm ze dus van bij het begin (biologische korrels Ferramol/Escar’Go…)!

4. Gieten & bemesten

Giet geen water over de bladeren.

Als de grond te nat wordt, zullen de planten afsterven, zeker in pot of als je potgrond van slechte kwaliteit hebt gebruikt.

Wacht tot de grond lichtjes is opgedroogd voor je weer water geeft: hef regelmatig de pot op: als hij significant lichter aanvoelt, dan is het nu het geschikte moment om de planten te begieten. Hebben de planten erg dorst gehad, dan zullen ze slapper worden. Dat is niet al te erg, geef de planten een paar keer per dag een kleine hoeveelheid water om op te knappen.

Het water moet vrij kunnen wegstromen, er mag geen water in de pot blijven staan (behalve uitzonderlijk 1-2 uur als de planten erg uitgedroogd waren).

Geef twee keer per maand, op vochtige grond, een beetje vloeibare universele meststof met sporenelementen – organisch of mineraal. Overschrijd de gemiddelde dosis aanbevolen door de fabrikant niet.

5. Snoeien

Basilicum moet gesnoeid worden om de bloei te vertragen (einde van de productie) en om meer takken te krijgen.

Als de plantjes 15-20 cm hoog zijn, knip je de bovenkant van de stengel af.

De makkelijkste manier is om je duimnagel te gebruiken. Knip de stengels 1 cm boven een rij bladeren af (volgens sommigen heelt basilicum slecht als je metalen gereedschap gebruikt).

Daarna knip je in theorie het beste elke nieuwe tak met 6-8 rijen bladeren af, net boven het eerste of tweede blad vanaf de hoofdstengel. Dit is een goede manier om te oogsten en om krachtige planten te kweken.

Als je jonge bloemen ziet verschijnen, snijd ze direct af onder de 3-4de rij bladeren van boven af. Dit is niet alleen belangrijk om de productie van eetbare bladeren te stimuleren, maar ook de kwaliteit ervan: basilicumbloemen zijn bitter en die bitterheid kan zich via het sap naar de volledige plant verspreiden.

Een plant die gebloeid heeft of te oud is, kan worden verjongd: begin onderaan en behoud enkel de oorspronkelijke takken, met één rij bladeren aan het einde van elke tak; de knoppen in de oksels van de bladeren zullen een nieuwe bos vormen.

 

6. Andere tips

Bouturage du basilic

Basilicum stekken

Laat het plantenbed niet door onkruid overwoekeren. Belucht af en toe de grond als hij te compact is geworden, maar niet te diep. Denk aan de wortels.

Basilicum is gevoelig voor de toxiciteit van het koper dat in de zogenaamde “Bordeauxse pap” zit (koperkalkloog). Als je dit product in je tuin spuit, zorg er dan voor dat je uit de buurt van je basilicumplanten blijft.

Als een bepaalde basilicumplant je bijzonder bevalt, kun je er stekken van nemen en in een glas water zetten dat je regelmatig ververst: neem een stengel van 10-20 cm zonder bloemen, verwijder de bladeren van de onderste helft die onder water staat en zet op een vensterbank. Zodra er wortels beginnen te verschijnen, mag je de stekken in een pot zetten.

 

7. Oogsten en bewaren

Gebruik de stengels die je gesnoeid hebt. Om te gebruiken is het beter om een volledige steel af te knippen 1 cm boven een rij bladeren, dan bladeren blad per blad te verwijderen en de steel te laten staan: op die manier kwets je de plant en wordt ze zwakker.

Oudere bladeren hebben iets minder smaak.

Voeg het rauwe basilicum steeds helemaal op het einde toe aan je gerechten; het aroma neemt af naarmate het basilicum langer meekookt.

Een tak die je hebt gespoeld met schoon water en in een vel keukenpapier hebt gewikkeld, kun je enkele dagen bewaren in de koelkast.

Door de bladeren te drogen, verlies je veel van de smaak.

Glaçons de basilic

Ijsblokjes met basilicum

Op lange termijn is het invriezen van basilicum de handigste en veiligste oplossing :

 • maak met de bladeren pesto klaar en giet het mengsel in een ijsblokjesvorm (tot enkele millimeters van de rand)
 • vul een ijsblokjesvorm voor een derde met fijngehakt basilicum, vul tot halverwege aan met water om niet te morsen of te laten overlopen; meng met een satéstokje
 • bereid basilicumboter die je in ijsblokjesvormen invriest of smeer een dikke laag basilicumboter uit die je in vierkantjes snijdt eenmaal ze hard is geworden
 • vul een ijsblokjesvorm voor een derde met fijngehakt basilicum, vul tot halverwege aan met olijfolie om niet te morsen of te laten overlopen; meng met een satéstokje
 • mix het basilicum met een scheut olijfolie (maximum 1/4 van het volume opeengepakte bladeren) met een keukenrobot, en vul een ijsblokjesvorm voor 3/4de met de dikke brij

Behalve voor de ijsblokjes met water – waarbij dit geen rol speelt – mogen de bladeren niet vochtig zijn. Dep de bladeren goed droog na het spoelen.

Eenmaal diepgevroren stop je je dosissen basilicum in een hersluitbare zak of tupperwaredoos bij -18°C.

Eenmaal ontdooid kun je de pesto, boter of olie nog 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

De zaden blijven meerdere jaren goed op voorwaarde dat je ze op een droge, donkere en frisse plek bewaart. Je kunt de zaden oogsten maar, aangezien de verschillende soorten basilicum met elkaar kunnen kruisen, kan het resultaat onverwacht zijn.

nl

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Vérification antispam *

Bulk Email Sender